Cechy urządzeń gazowych:
• w piekarnikach gazowych zawory z zabezpieczeniem przeciwwypływowym odcinają dopływ gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia,
• możliwość ustawienia kurkiem tzw. „oszczędnego płomienia”,
• zakres temperatur: 130-270°C • zapalacze elektryczne,
• rurowe przyłącze gazu 1⁄2”, • zastosowano nóżki z regulowaną wysokością,
• mogą być zasilane gazem ziemnym G 20 (dawny GZ50) oraz gazem płynnym G 30 (propan, lub propano -butan PB).

Cechy urządzęń elektrycznych:
• piekarnik posiada niezależnie działające grzałki górną, dolną, opiekacza, termoobiegu,
• termostat umożliwia utrzymanie temperatury w zakresie 50- 275°C, posiada również zabezpieczenie przed jej niekontrolowanym wzrostem,
• świecąca lampka sygnalizacyjna na panelu przednim oznacza, że urządzenie jest włączone i ostrzega użytkownika przed przypadkowym dotknięciem i poparzeniem,
• obudowy urządzeń wykonane są ze stali nierdzewnej.
• piekarnik PKE-1 i PKE-2: zasilanie 230V, PKE-3: zasilanie 400V